… da u slučaju razmnožavanja iz semena, seme nije sposobno da u potpunosti nasledi genetski materijal, odnosno da prenese osobine na izniklu biljku?

 

To znači da, na ovaj način dobijene sadnice već prenose osobine koje se razlikuju, koje mogu da dođu do izražaja kako u brzini rasta, tako u obliku biljke. Ova razlika se u slučaju drveća očituje posle 3-4 godine.

 

… da se za rešavanje ovih problema primenjuje, razmnožavanje biljaka u laboratorijumskim okolnostima?

Danas, se ‘in vitro’ metoda razmnožavanja smatra najmodernijom metodom biotehnologije. Ovaj postupak, koji nazivamo i kloniranje biljaka, daje mogućnost savršenog nasleđivanja genetskog sadržaja biljke. Rezultat ovog modernog postupka za razmnožavanje je 100% identična osobina drveta, nema virusa i sposobnost za jak i brz rast.

 … da u poređenju sa drugim vegetativnim metodama razmnožavanja, kao na primer sa reznicama korenja, ‘in vitro’ metoda razmnožavanja daje puno bolje rezultate?

Višestruko razmnožavanje biljke na vegetativni način dovodi do neprestanog propadanja biljne vrste, a sa tim se smanjuje moć rasta drveta. Protivno ovome, drveće proizvedeno korišćenjem razmnožavanja tkiva zadržava probitne osobine, dakle ne kvari se tokom razmnožavanja. Šta više, višestrukim ponavljanjem dodavanja hormona i vitamina hranljivom medijumu  se čak i jača životna snaga, i vitalnost.

 

… i sve ovo nije reklama! Ovo su činjenice, koje će bilo koji agroinženjer i stručna literatura potvrditi!

                       Florijan Varga, ing. hortikulture

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *